
Frequent gestelde vragen
Welkom bij de veelgestelde vragen (FAQ) van Oldtimerfriends, waar nostalgie en avontuur elkaar ontmoeten. Het plannen van een reis met een klassieke auto vraagt toch enige voorbereiding. In deze sectie beantwoorden we op de meest voorkomende vragen om u te helpen bij het voorbereiden van een onvergetelijke reiservaring. Duik met ons in de fascinerende wereld van klassieke auto reizen en laat het avontuur beginnen!
Heeft u toch nog een vraag die u hier niet beantwoord ziet? Aarzel dan niet om ons te contacteren via de contactpagina!
Wij doen voor de eerste keer mee aan een oldtimer-rally. Wat moeten we allemaal weten?
Deelname aan uw eerste oldtimer-rally is een spannende ervaring, vol avontuur en de charme van het verleden! Om u optimaal voor te bereiden en ervoor te zorgen dat uw ervaring zo plezierig en soepel mogelijk verloopt, zijn hier enkele belangrijke punten om te overwegen:
Ken uw voertuig: Zorg ervoor dat u vertrouwd bent met uw oldtimer. Dit omvat kennis over hoe het te besturen, eventuele eigenaardigheden waarmee u rekening moet houden, en het uitvoeren van een grondige controle (of laten controleren) van de auto voorafgaand aan het evenement. Zorg ervoor dat de auto in topconditie is, met speciale aandacht voor de remmen, banden, motor, en verlichting.
Voorbereiding is de sleutel: Bestudeer de route en de regels van de rally grondig. Het is belangrijk om de route, controlepunten en eventuele specifieke regels of uitdagingen van de rally te kennen. Een goede voorbereiding kan u helpen om meer ontspannen en gefocust te blijven tijdens de rally.
Veiligheidsuitrusting: Zorg ervoor dat u alle benodigde veiligheidsuitrusting bij u heeft. Dit kan variëren afhankelijk van de specifieke vereisten van de rally, maar denk aan helmen, handschoenen, en geschikte kleding. Controleer ook of uw oldtimer is uitgerust met een EHBO-kit en brandblusser.
Navigatiehulpmiddelen: Hoewel de charme van een oldtimer-rally vaak ligt in het traditionele navigeren met kaart en kompas, kan het handig zijn om een mobiele telefoon of GPS-apparaat als back-up bij de hand te hebben, voor het geval u verdwaalt of van de route afwijkt.
Communicatie: Zorg ervoor dat u een manier heeft om te communiceren in geval van nood. Een mobiele telefoon met een volledig opgeladen batterij en eventueel een powerbank is essentieel.
Respecteer de regels en de mededeelnemers: Een oldtimer-rally draait niet alleen om snelheid, maar ook om het genieten van de reis en het tonen van respect voor de andere deelnemers en toeschouwers. Houd u aan de snelheidslimieten en rijgedrag regels.
Geniet van de ervaring: Vergeet niet te genieten van elke minuut van uw rallyavontuur. Het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis. Neem de tijd om te genieten van de landschappen, maak vrienden onder mededeelnemers, en deel uw liefde voor oldtimers.
Bewaar de kalmte: Een toeristische oldtimerrally is bedoeld om te genieten en te ontdekken. Af en toe verkeerd rijden en dan de weg terug zoeken maakt deel uit van het avontuur en is niets om u druk over te maken. Het overkomt ongetwijfeld ook de besten! Blijf kalm en gebruik desnoods even de GPS van uw telefoon om terug op de route te geraken.
Wij wensen u een onvergetelijke eerste oldtimer-rally toe. Mocht u nog specifieke vragen hebben of meer advies nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Welkom in de wereld van oldtimer-rally's!
Wat is RouteYou en hoe kan ik er eenvoudig gebruik van maken ?
Voor onze toeristische rally’s maken wij gebruik van RouteYou om de routes met de deelnemers te delen.
RouteYou maakt het mogelijk om de route in verschillende formaten te downloaden. Tevens kan je gebruik maken van de RouteYou-applicatie. Deze applicatie bestaat zowel voor iPhone als voor Android. Klik op de respectievelijke links om de applicatie op uw telefoon te downloaden.
Eens u de applicatie geïnstalleerd heeft, registreert u uw gratis account bij RouteYou en logt u op de RouteYou-app in met deze gegevens.
Wanneer wij de route gedeeld hebben Inn de Whatsappgroep van de reis kan u eenvoudig op de link van de route klikken. Uw Route-Youapp zal automatisch openen. Druk op “Start route” onderaan links en u kan de route in GPS-stijl volgen.
Hoe kan ik een GPX-file downloaden om de route op mijn telefoon te zien?
Uiteraard is het de bedoeling om in samenwerking met de co-piloot de route volgens het roadbook “Bolletje-pijl” te rijden.
Niemand is echter feilloos en dus kan het soms handig zijn om de route ook via een GPX-tracker te volgen. Zo kan u af en toe een overzicht raadplegen of ka u zien waar u bent ten opzichte van de route als u toch een instructie zou gemist hebben.
De bedoeling van onze GPX-files is om u meer comfort te bieden zodat u van het rijden en het landschap kan genieten. Het is niet de bedoeling om de route te volgen met aanwijzingen zoals bij een klassieke GPS. Dat zou het charmante aspect van een oldtimerrally teniet doen.
Er zijn verschillende applicaties op de markt om de route te volgen. Voor elk courant besturingssysteem geven wij hier één voorbeeld. Uiteraard kan u ook voor een andere app kiezen, of ervoor kiezen om zonder GPX-file te rijden.
Voor Apple iOS
- GPX-viewer (Zoek in de App Store op GPX-Viewer)
Voor Android
- Gpx-Tracker (Zoek in de Google-store naar GPX-Tracker)
Via deze link komt u op een artikel dat een en ander ook overzichtelijk uitlegt voor zowel Android als iPhone.
Stap 1
Via WhatsApp sturen wij de route door. U kan deze bewaren door rechtsboven te klikken en ofwel het bestand rechtstreeks naar de applicatie te sturen, ofwel te bewaren en later in de applicatie te openen.
Stap 2
Open de applicatie (als ze niet automatisch is geopend) en kies de juiste route.
Wat met de Franse milieustickers en Lage-Emissiezones?
In Frankrijk is het milieustickersysteem, bekend als "Crit'Air," ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren door de toegang van voertuigen tot bepaalde stedelijke gebieden te reguleren. Voertuigen worden ingedeeld op basis van hun uitstootniveaus, wat bepaalt of en wanneer ze toegang hebben tot lage-emissiezones (ZFE's).
Hoe het werkt
Voertuigen krijgen een kleurgecodeerde sticker op basis van hun uitstoot, variërend van Crit'Air 1 voor de schoonste voertuigen tot Crit'Air 5 voor de meest vervuilende. Deze sticker moet zichtbaar op de voorruit worden aangebracht en is noodzakelijk om toegang te krijgen tot lage-emissiezones in steden zoals Parijs, Lyon, en Grenoble.
Aanschaf van een sticker: Eigenaren moeten een sticker aanvragen via de officiële Crit'Air-website.
Zones met beperkte toegang: In lage-emissiezones worden voertuigen zonder geldige sticker geweerd, vooral tijdens periodes van hoge luchtvervuiling.
Boetes: Voertuigen zonder de juiste sticker die zich toch in een ZFE bevinden, kunnen worden beboet.
Impact op Oldtimers
Oldtimers, of "véhicules de collection," vallen volgens deze pagina op de site van Crit’Air onder een speciale regeling binnen het Crit'Air-systeem.
Toch is er tegenstrijdige info. Volgens Touring.be is vrijstelling enkel mogelijk voor in Frankrijk geregistreerde oldtimers en niet voor Belgische of Nederlandse oldtimers.
Ervaring tijdens Loire-reis in 2024
Tijdens onze reis naar de Loire-streek in mei 2024 werd nooit gepraat over de Crit’Air stickers. Verschillende deelnemers reden langs de Parijse “périférique”. Nooit hoorden wij van boetes die uitgeschreven werden.
Informeer jezelf
Tot heden hebben wij nog niets gehoord van boetes die werden uitgeschreven aan buitenlandse chauffeurs van Oldtimers. Neem echter de tijd om u te informeren inzake deze wetgeving aangezien ze ook continu in beweging is.
Als u buiten de steden blijft is de kans op een boete dan ook erg klein.
Als u onverhoopt toch zou beboet worden, bedraagt de boete in principe 68 euro.
Volgende sites kunnen helpen:
Voor de laatste info omtrent de Franse LEZ’s verwijzen wij graag door naar de website van BEHVA : https://www.behva.be/nl/lez-frankrijk/
Ondanks dat we af en toe in Frankrijk komen en er zelfs al een rally organiseerden, hebben wij tot heden nog geen bericht gehad van mensen die een boete zouden gekregen hebben met hun oldtimers.
Dit artikel werd laatst upgedate op 12/3/2025
Hoe werkt een roadbook en wat heb ik nodig?
Voor de meeste oldtimerrallies wordt het “bolleke-pijl”-systeem als navigatiesysteem gebruikt. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je dit systeem eenvoudig kunt gebruiken. Of je nu een ervaren rijder bent of voor de eerste keer een roadbook gebruikt, met onze duidelijke instructies en tips ben je snel op weg. Zo kun je volop genieten van de prachtige routes die we voor je hebben uitgezet. Veel rijplezier!